Chmel je kulturní rostlina. Pěstuje se v teplejších oblastech. Místy zplaňuje.
1/2 čajové lžičky řezané drogy na šálek (200 ml) vody. Pijeme večer před spaním.
![]() | Samičí plodní šištice (hlávky)(Strobilus lupuli) |
Šištice sbíráme před úplným dozráním, v době koncem prázdnin, na přelomu srpna a září. Sušíme při teplotě do 40 st. C.
Pravotočivě oplétavá, dvoudomá bylina. Lodyhy dosahují délky až 6 metrů. Listy jsou řapíkaté, na okrajích pilovité, 3-5 laločnaté. V úžlabí listů vyrůstají prašníková květenství, samičí se skládají v šištice, mají nažloutlou barvu. Kvete v červenci a srpnu.
Chmel je kulturní rostlina. Pěstuje se v teplejších oblastech. Místy zplaňuje.
V chmelu najdeme hlavně silice, chmelové hořčiny, látky s hormonálním, zklidňujícím a protibakteriálním účinkem, flavonoidy.
Dříve: Chmel byl tradiční prostředek na čištění krve a jater, používal se jako projímadlo, účinkoval proti teplotě, proti zažívacím obtížím, pro své schopnosti odvodňovat organismus se využíval u otoků. Své místo měl jako anti-afrodisiakum, sloužil při migrenosních bolestech hlavy a odstraňoval bolestivou erekci. Od středověku hrál důležitou roli při vaření piva.
Dnes: Chmelové šištice používáme hlavně vnitřně.
Vnitřně: Látky obsažené v chmelu povzbuzují tvorbu žaludečních šťáv a tím i chuť k jídlu, na organismus působí mírně močopudně a uklidňují stavy podrážděnosti. Tlumivý účinek se využívá při nespavosti – dobře nahradí chemické léky.
Pozn. Čerstvé šištice mohou při styku s kůží vyvolat podráždění a vyrážku. Je součástí mnoha originálně vyráběných přípravků.