| Plod (Fructus foeniculi) | 
	Sběr a úprava
		V době zralosti (září) sbíráme hnědé okolíky. Poté se nechají dojít, vymlátí a vyčistí. Kdo nechce používat tento
		zdlouhavý postup, najde fenyklový plod v prodejnách mezi kořením.
		
	Jak vypadá
		Dvouletá nebo vytrvalá bylina, vysoká 80 – 150 cm, podobná kopru. Listy jsou dlouhé a nitkovité, zelené barvy. Květenství
		má sytě žluté, velikosti až 15 cm, uspořádané v bohaté okolíky. Plody jsou podlouhlé, oválné dvounažky, nejprve modré, ojíněné, později
		šedohnědé. Mají délku 6 – 10 mm a jsou přibližně 4 mm široké. Všechny rostlinné části silně aromaticky voní.
	Kde se rostlina vyskytuje
		Fenykl pochází ze Středomoří. Rozšířený je v řadě zemí Evropy, vyskytuje se také v Iránu, Indii, >Číně. U nás se pěstuje.
	Co fenyklové plody obsahují
		Fenykl má vysoký obsah silic (je součástí populárních „hašlerek“). Převládající složky jsou anethol, fenchon a estragol. 
		Obsahuje také větší množství přírodního cukru. Z plodů se lisuje olej, který má rovněž široké uplatnění.
		
	Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
		Dříve: Účinky fenyklu znali již staří Egypťané, Arabové a Číňané. Byl lékem např. na ledvinová onemocnění, 
		na břišní křeče, na kašel a nachlazení. Pomáhal při hadím uštknutí i při výskytu vnitřních 
		parazitů (tasemnice). Potírání lisovaným olejem bylo používané při zevních parazitech (veš, blecha).
		Dnes: Používá se jak vnitřně tak zevně, nejčastěji ve formě čaje (nálevu).
		Vnitřně: Podporuje vylučování  mateřského mléka, podporuje správnou činnost střev, tlumí bolestivé 
		křeče střev a působí proti nadýmání. Tyto účinky dobře znají a také hojně využívají kojící maminky, které sobě i svým 
		miminkům připravují čaj z plodů fenyklu.
		Olej z fenyklu je známý pomocný prostředek při akutních i chronických onemocněních horních cest dýchacích.
		Zevně: Odvar z fenyklu lze použít k omývání očí při různých očních zánětech. Zde se využívá jeho dezinfekčního účinku proti
		bakteriím i houbám, které ve formě nejrůznějších onemocnění napadají lidský organismus.
	Na co si dát pozor
		Velmi vzácně se může vyskytnout alergie na fenykl, riziko je větší u osob s alergií na celer. Přípravky obsahující fenyklový olej by se neměly 
		používat u těhotných žen a malých dětí.
		Pozn.: Fenykl se využívá hojně také v kuchyni. Kuchařky jistě znají tzv. sladký fenykl, který se do střední Evropy dováží především z
		Itálie (odtud i označení „boloňský fenykl“). Sladký fenykl se vyznačuje tvorbou nadzemních „cibulí“. Používá se jak syrový do salátů tak k
		přípravě teplých zeleninových jídel a mnoha pokrmů z ryb. Fenyklové nažky se používají jako koření.