Martinčin Herbář
A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Chmel otáčivý

(Humulus lupulus L.)

Chmel je kulturní rostlina. Pěstuje se v teplejších oblastech. Místy zplaňuje.

Příprava čaje

1/2 čajové lžičky řezané drogy na šálek (200 ml) vody. Pijeme večer před spaním.

Užívaná část

plod Samičí plodní šištice (hlávky)(Strobilus lupuli)

Sběr a sušení

Šištice sbíráme před úplným dozráním, v době koncem prázdnin, na přelomu srpna a září. Sušíme při teplotě do 40 st. C.

Chmel otáčivý

Jak vypadá

Pravotočivě oplétavá, dvoudomá bylina. Lodyhy dosahují délky až 6 metrů. Listy jsou řapíkaté, na okrajích pilovité, 3-5 laločnaté. V úžlabí listů vyrůstají prašníková květenství, samičí se skládají v šištice, mají nažloutlou barvu. Kvete v červenci a srpnu.

Kde se rostlina vyskytuje

Chmel je kulturní rostlina. Pěstuje se v teplejších oblastech. Místy zplaňuje.

Co chmelové šištice obsahují

V chmelu najdeme hlavně silice, chmelové hořčiny, látky s hormonálním, zklidňujícím a protibakteriálním účinkem, flavonoidy.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Chmel byl tradiční prostředek na čištění krve a jater, používal se jako projímadlo, účinkoval proti teplotě, proti zažívacím obtížím, pro své schopnosti odvodňovat organismus se využíval u otoků. Své místo měl jako anti-afrodisiakum, sloužil při migrenosních bolestech hlavy a odstraňoval bolestivou erekci. Od středověku hrál důležitou roli při vaření piva.

Dnes: Chmelové šištice používáme hlavně vnitřně.

Vnitřně: Látky obsažené v chmelu povzbuzují tvorbu žaludečních šťáv a tím i chuť k jídlu, na organismus působí mírně močopudně a uklidňují stavy podrážděnosti. Tlumivý účinek se využívá při nespavosti – dobře nahradí chemické léky.

Pozn. Čerstvé šištice mohou při styku s kůží vyvolat podráždění a vyrážku. Je součástí mnoha originálně vyráběných přípravků.